Setiap kali kita
makan pernah ke kita terfikir berapa banyak kalori yang kita makan? Adakah makanan yang kita makan itu perlu atau memberi manafaat kepada kita? Ada kah kita perlu makan ketika itu? Dan kenapa kita perlu makan
makanan itu?
Berapa panjangkah ukuran lidah kita? Cuma 7-9 cm sahaja. Walau sedap mana pun makanan itu cuma untuk dinikmati oleh lidah yang sepanjang 8 cm tu sahaja dan hanya untuk beberapa saat sahaja. Selepas kita cepat mengunyahnya dan terus telan, lepas tu masuk perut dan hahahaha... lu fikir la sendiri ...
Semuanya mengikut kebiasaan kita. Lidah kita akan menurut sahaja sebenarnya. Kalau kita biasa makan benda yang sama selalu, otak kita akan menterjemahkan sebagai biasa dan sedap. Lama2 kita akan merasa makanan yang orang lain kata tak sedap sebagai sedap.
Contohnya, orang India dah Biasa dengan Kari, tanpa kari capati.. tak kenyang.. bagi dia.. sedap sangat tu, kita tak pula boleh nak makan... sama juga ada orang masak mesti letak perasa.. jika tidak... perghhh...tak sedap..
Prinsipnya sama.. jika kita mengubah diet kita..mula2 memang banyak cubaan... sebab lidah, otak dan nafsu kita tak boleh nak terima perubahan.. lama2 ianya akan menjadi biasa dan tidak menjadi masalah..
Contohnya... anda mesti tak biasa minum kopi tanpa gula... tapi bila anda sudah biasa.. anda akan rasa nikmatnya.. anda akan tak boleh minum jika kopi itu bergula.. percayalah...
Ok...
Kita kena merancang apa yang kita perlu makan setiap hari.. Mulai dari sekarang..kita kena mengajar anak2 kita membezakan makanan yang baik dan makanan yang memudaratkan atau makanan tak sihat dan tak berkhasiat
Berapa panjangkah ukuran lidah kita? Cuma 7-9 cm sahaja. Walau sedap mana pun makanan itu cuma untuk dinikmati oleh lidah yang sepanjang 8 cm tu sahaja dan hanya untuk beberapa saat sahaja. Selepas kita cepat mengunyahnya dan terus telan, lepas tu masuk perut dan hahahaha... lu fikir la sendiri ...
Semuanya mengikut kebiasaan kita. Lidah kita akan menurut sahaja sebenarnya. Kalau kita biasa makan benda yang sama selalu, otak kita akan menterjemahkan sebagai biasa dan sedap. Lama2 kita akan merasa makanan yang orang lain kata tak sedap sebagai sedap.
Contohnya, orang India dah Biasa dengan Kari, tanpa kari capati.. tak kenyang.. bagi dia.. sedap sangat tu, kita tak pula boleh nak makan... sama juga ada orang masak mesti letak perasa.. jika tidak... perghhh...tak sedap..
Prinsipnya sama.. jika kita mengubah diet kita..mula2 memang banyak cubaan... sebab lidah, otak dan nafsu kita tak boleh nak terima perubahan.. lama2 ianya akan menjadi biasa dan tidak menjadi masalah..
Contohnya... anda mesti tak biasa minum kopi tanpa gula... tapi bila anda sudah biasa.. anda akan rasa nikmatnya.. anda akan tak boleh minum jika kopi itu bergula.. percayalah...
Ok...
Kita kena merancang apa yang kita perlu makan setiap hari.. Mulai dari sekarang..kita kena mengajar anak2 kita membezakan makanan yang baik dan makanan yang memudaratkan atau makanan tak sihat dan tak berkhasiat
LEVEL AKTIVITI ANDA DAN
KALORI DIPERLUKAN HARIAN
1. JARANG BERGERAK (Di tempat kerja; majoriti dari seharian anda hanya duduk di kerusi dan melayari internet dan menaip sahaja. Di Rumah; majoriti hanya duduk dan menonton tv serta menaip sahaja)
KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH BMR X 1.2
2. AKTIF SEDIKIT (Di tempat kerja anda ada berjalan2 sedikit seperti melayan pembeli atau menjaga kanak2 di nursery, mengajar. Di rumah anda ada mencuci pinggan mangkuk, memasak, dan membersihkan rumah ). Bersukan 1-3 kali seminggu
KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH BMR X 1.375
3. AKTIF ( Di tempat kerja anda sentiasa bergerak sepanjang hari. Di rumah anda juga melakukan kerja2 di taman anda selain dari kerja rumah biasa dan bekerja di rumah melebihi 6 jam) . Bersukan 3-5 kali seminggu.
KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH BRR X 1.55
4. SANGAT AKTIF (Di tempat kerja anda melakukan kerja berat, kerja2 pembinaan bangunan sebagai contoh, juga kerja2 ladang. Di rumah juga melakukan kerja2 berat. Bersukan 6-7 kali seminggu
KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH BMR X 1.725
UNTUK MENGURANGKAN BERAT BADAN 1 KG SEMINGGU ANDA PERLU MENURUNKAN 40% DARI KALORI KEPERLUAN ANDA DALAM SEHARI.... hehe boleh ker?
ATAU
BERSENAM...
Contoh :
1. JARANG BERGERAK (Di tempat kerja; majoriti dari seharian anda hanya duduk di kerusi dan melayari internet dan menaip sahaja. Di Rumah; majoriti hanya duduk dan menonton tv serta menaip sahaja)
KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH BMR X 1.2
2. AKTIF SEDIKIT (Di tempat kerja anda ada berjalan2 sedikit seperti melayan pembeli atau menjaga kanak2 di nursery, mengajar. Di rumah anda ada mencuci pinggan mangkuk, memasak, dan membersihkan rumah ). Bersukan 1-3 kali seminggu
KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH BMR X 1.375
3. AKTIF ( Di tempat kerja anda sentiasa bergerak sepanjang hari. Di rumah anda juga melakukan kerja2 di taman anda selain dari kerja rumah biasa dan bekerja di rumah melebihi 6 jam) . Bersukan 3-5 kali seminggu.
KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH BRR X 1.55
4. SANGAT AKTIF (Di tempat kerja anda melakukan kerja berat, kerja2 pembinaan bangunan sebagai contoh, juga kerja2 ladang. Di rumah juga melakukan kerja2 berat. Bersukan 6-7 kali seminggu
KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH BMR X 1.725
UNTUK MENGURANGKAN BERAT BADAN 1 KG SEMINGGU ANDA PERLU MENURUNKAN 40% DARI KALORI KEPERLUAN ANDA DALAM SEHARI.... hehe boleh ker?
ATAU
BERSENAM...
Contoh :
1. Berbasikal 1 jam
kadar biasa bersiar2 : 300 kalori
2. Berjogging 1 jam
biasa: 550 kalori
MEMILIH MAKANAN YANG
BETUL...
Sebelum tu kita kena tahu dulu beberapa perkara...
GLYCEMIC INDEX (GI)
GI mengukur kadar penukaran karbohidrat kepada glukos dalam badan kita. Jenis karbohidrat yang cepat ditukarkan kepada glukos mempunyai GI yang tinggi. Sebaliknya Karbohidrat yang lambat dan perlahan2 di tukarkan kepada glukose mempunyai GI yang rendah.
KENAPA MEMILIH MAKANAN YANG RENDAH GI PENTING DALAM DIET KITA?
Bila Karbohidrat cepat sangat ditukarkan kepada glukos berlaku peningkatan glukos secara mendadak dalam badan kita. Ini menyebabkan berlaku juga pengeluaran Insulin yang banyak dari kelenjar pankreas. Glukos akan di cernakan dengan cepat menyebabkan tiada glukos dalam darah sedangkan ada berlebihan insulin hasil dari rangsangan tadi. Ini menyebabkan SMS di hantar ke otak kita menyatakan... HYPO>>>LAPAR>>>> dan kita akan makan lagi... fenomena ini di sebut sebagai CARBOHYDRATE CRAVING..
GI bawah dari pada 55 adalah di kira sebagai low GI dan jika melebihi 70 dikategorikan sebagai high GI
Sebelum tu kita kena tahu dulu beberapa perkara...
GLYCEMIC INDEX (GI)
GI mengukur kadar penukaran karbohidrat kepada glukos dalam badan kita. Jenis karbohidrat yang cepat ditukarkan kepada glukos mempunyai GI yang tinggi. Sebaliknya Karbohidrat yang lambat dan perlahan2 di tukarkan kepada glukose mempunyai GI yang rendah.
KENAPA MEMILIH MAKANAN YANG RENDAH GI PENTING DALAM DIET KITA?
Bila Karbohidrat cepat sangat ditukarkan kepada glukos berlaku peningkatan glukos secara mendadak dalam badan kita. Ini menyebabkan berlaku juga pengeluaran Insulin yang banyak dari kelenjar pankreas. Glukos akan di cernakan dengan cepat menyebabkan tiada glukos dalam darah sedangkan ada berlebihan insulin hasil dari rangsangan tadi. Ini menyebabkan SMS di hantar ke otak kita menyatakan... HYPO>>>LAPAR>>>> dan kita akan makan lagi... fenomena ini di sebut sebagai CARBOHYDRATE CRAVING..
GI bawah dari pada 55 adalah di kira sebagai low GI dan jika melebihi 70 dikategorikan sebagai high GI
OLEH KERANA MAKANAN
RUJI KITA NASI, MESTI DIKETAHUI BERAS PUTIH MEMPUNYI GI YANG SANGAT TINGGI IAITU
92 BERSAMAAN DENGAN GI GULA PUTIH.
Di Malaysia, ada dijual beras yang mempunyai GI yang sangat
rendah, ia mengandungi 70% rendah karbohidrat (ada dijual di pasaran, cari
sendiri, brand yang agak popular juga, cari Beras Low Glisemic Index).
DI BAWAH INI ADALAH
PIRAMID MAKANAN KLASIK, YANG KITA BELAJAR DULU.
Kajian mendapati ianya tidak
sesuai untuk kita sekarang dan penyebab obesiti. Kita di suruh makan banyak
karbohidrat, itu untuk tok nenek kita dulu yang bekerja di kebun dan sawah,
bukan untuk kita.
Piramid makanan yang
dibawah ini adalah yang lebih baik untuk generasi sekarang. Mengelakkan obesiti
dan untuk kekal sihat. Banyakkan makan sayuran dan makanan low GI. Dalam piramid
baru ini, karbohidrat terletak di petak no 2 atas bermaksud perlu dikurangkan
hampir sama macam lemak.
ARTIKEL ASAL: Dr Siti Juariah Bt Kusni
Penggunaan Gula Pasir
juga mesti mesti mesti dielakkan. Bagaimana ingin minum kopi o tanpa gula?
Ada caranya:
Ada caranya:
1. Tambah madu lebah. Cuba dulu, lepas cuba baru tau macam mana dia punya
sedap.
2. Guna stevia. Manis tapi di hujung ada sikit rasa kelat. Tiada
karbohidrat. Tiada kalori.
3. Guna Pemanis P3. Manis macam gula. Tiada karbohidrat. Tiada kalori. Tiada
rasa kelat di hujung. Klik gambar untuk lihat Pemanis P3.